2018.12.17.
2018. december 17. írta: Kovász

2018.12.17.

Többről van itt szó!

Az Ősidőktől Jézusig 3x14 nemzettséget rajzol fel a történelem

 gyermeki_bizalom.jpg

Ter 49,2.8-10 - Gyűljetek össze, s halljátok, Jákob fiai, halljátok atyátokat, Izraelt! Júda: téged dicsőítenek majd testvéreid; ellenségeid nyakán lesz a kezed, és atyád fiai meghajolnak előtted. Júda fiatal oroszlán, zsákmányért indulsz, fiam, s megpihenve lefekszel, mint az oroszlán, mint a nőstény oroszlán - ki merné felkelteni? El nem vétetik a fejedelmi pálca Júdától, sem a vezér botja az ő térdei közül, míg el nem jön az, akié az, akinek a népek engedelmeskednek.

 

Zs 71 - Salamontól. Isten, add át ítéletedet a királynak, igazságodat a király fiának, hogy igazságosan ítélje népedet, és méltányosan szegényeidet. Békét teremjenek a hegyek a népnek, és igazságot a halmok. Szolgáltasson igazságot a nép szegényeinek, nyújtson a szegények fiainak segítséget, s alázza meg az erőszakoskodót. Éljen, amíg a nap és a hold, nemzedékről nemzedékre. Úgy szálljon le, mint az eső a rétre, s mint ahogy az esőcsepp öntözi a földet. Virágozzék napjaiban az igazság és a béke teljessége, amíg a hold el nem múlik. Uralkodjék tengertől tengerig, A folyamtól a földkerekség széléig. Boruljanak le előtte a sivatag lakói s ellenségei nyalják a port. Tarzis királyai és a szigetek hordjanak adományokat, Arábia és Sába királyai ajándékokat hozzanak. A föld minden királya hódoljon előtte, s legyen minden nemzet a szolgája. Mert ő megszabadítja a szegényt, aki hozzá kiált, s a szűkölködőt, akin senki sem segít. Megkönyörül a szegényen és a nincstelenen és megszabadítja a szűkölködőket. Megmenti őket az elnyomástól és az erőszaktól, mert szemében drága az ő vérük. Éljen és legyen része Arábia aranyában, imádkoznak is majd érte mindenkor; Áldják őt minden nap. Bőséggel legyen gabona a földön, s hullámozzék a hegyek tetején, mint a Libanon, olyan legyen termése; A város népe virágozzék mint a rét füve. Áldott legyen neve mindörökre, maradjon meg neve, amíg a nap ragyog; Benne nyerjen áldást a föld minden nemzetsége, dicsérje őt minden nemzet! Áldott legyen az Úr Isten, Izrael Istene, egyedül ő művel csodákat. Áldott legyen az ő fölséges neve örökre, teljék be fölségével az egész világ! Ámen! Ámen!

 

Mt 1,1-17 - Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Az összes nemzedék tehát Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék; Dávidtól a Babilonba való áttelepítésig tizennégy nemzedék; és a Babilonba való áttelepítéstől Krisztusig tizennégy nemzedék.

 

Az Ősidőktől Jézusig 3x14 nemzettséget rajzol fel a történelem. De, kezdjük el Krisztustól feltárni, felfedezni, hogy én magam – mi magunk - hányadik vagyok a nemzetség sorban, Krisztustól elindulva? „Istennek nincsenek unokái” olvastam egy könyvben, mely szólásmondásként hivatkozik erre a kijelentésre. Jézus megszületésével megállt volna az idő? Nem. Csupán arról van szó, hogy ebben az anyagi világban vannak nemzetségek, öröklődések és folyamatosságok, akár rossz, akár jó az, de Isten világában, az örökkévalóságban csupán egyetlen kötelék, vagy függőség létezik, és az, az a közvetlenség, mely lehet két személy között. Valójában Isten és az Én személyem közötti személyes kötelék az, ami Van!

Nos, ma erről tűnődök el egy kicsit. Honnan is induljak el? Jézus, Aki Isten Fiúként lett e világnak részévé, eredendő Jó, mégis, ez a világ legyűrte Őt, halálra adta, kivetette magából. De Isten nem állta az Ember együgyűségét. Bizonyította, hogy a Jó nem győzhető le, ezért feltámadt Krisztus, és mert Jó volt életében, felvétetett a mennybe, és ott készül második eljövetelére. Amikor az Atya úgy tartja jónak, hogy majd megítéljen mindent, újra eljön.

A második eljövetelének célját úgy fogalmazza meg a Szentírás, hogy akkor mindeneket megítélni fog. Az ítélet pedig az, amiből világossá lesz az, hogy ki értette meg, és ki követte Isten szándékát, melyről már az Ószövetségben olvashatjuk, hogy „Én nem aszerint ítélek, amire az ember néz: az ember ugyanis azt nézi, ami látszik, az Úr azonban a szívet tekinti.” [1Sám 16,7] Jézushoz, a mintához, az örök Igéhez leszünk mértek, megméretve! Bennem, az Emberben, mennyire ismerhető fel A Krisztus. Pontosabban Az Isten emlékezete, melyet Jézus próbál beidézni a romlott világunkba, és mely idézet bennem akar megszólalni, megszólítani arra, hogy változtassak életfelfogásomon! Így értem azt, amikor arról beszélek, hogy bennem kell megszületni Jézusnak! Bennem akar életre kelni az Isteni Ige, de ehhez Jézussal kell olyan közösségre lépnem, amikor képes vagyok szavaira, tetteire, egész életére úgy figyelni, oda hallgatni, hogy bennem megszólalhasson az, ami az enyém Istenből.

Én bennem van az Ige, egy parányi töredéke, ami bennem akar életet fakasztani, és általam akar életet adni a világnak. Minden rossz, és minden gonoszság ellenében, felülírva azt!

Éppen ezért mondom azt, hogy ne tévesszen meg Jézus nemzetségtáblája, hiszen Jézus számára sem ez volt a mérvadó, hanem az, hogy egy legyen az Atyával! Nekem is így kell eggyé lenni, beleoltódni Krisztusba, hogy örökérvényűvé lehessen az az Ige foszlány, melyet belém oltott az Atya a teremtés kezdete-kortól! Jézus Krisztus, a Szentlélek által Te vezess engem utamon a gyermekség lelkületével a győzelemre! Ámen

(Hivatkozások: Jn 6,39; Mt 25,31-46; Jn 8,15-16; Jn 5,22-30)

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr6314494048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása