2018.10.15.
2018. október 15. írta: Kovász

2018.10.15.

Nagy utat kell megtennünk ahhoz

Bárcsak megértenénk Jézus

nagy_utat.jpg 

Gal 4,22-24.26-27.31 - 5,1 - Mert írva van: Ábrahámnak két fia volt, egy a szolgálótól, és egy a szabad asszonytól [Ter 16,15; 21,2-3]. De az, aki a szolgálótól volt, test szerint született, aki pedig a szabad asszonytól, ígéret folytán. Ezeket példázatképpen mondták; mert ezek az asszonyok a két szövetséget jelentik: az egyik a Sínai hegyről valót, amely szolgaságra szül, ez Hágár. A magasságbeli Jeruzsálem pedig szabad: ez a mi anyánk. Mert írva van: ,,Örülj, te magtalan, aki nem szülsz; ujjongj és kiálts, aki nem vajúdsz, mert több a fia az elhagyottnak, mint annak, akinek férje van’’ [Iz 54,1]. Tehát, testvérek, nem a szolgálónak vagyunk fiai, hanem a szabad asszonynak. Erre a szabadságra tett szabaddá minket Krisztus. Legyetek tehát állhatatosak, és ne vegyétek magatokra ismét a szolgaság igáját.

 

Zs 112 - ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat, ti szolgái, dicsérjétek az Úr nevét! Áldott legyen az Úr neve most és mindörökké! Napkelettől napnyugatig dicsértessék az Úr neve! Fölséges az Úr minden nemzet fölött, dicsősége fölülmúlja az egeket. Ki olyan mint az Úr, a mi Istenünk, aki a magasságban lakik, de lehajol hogy letekintsen az égre és a földre? Fölemeli a nincstelent a porból, fölsegíti a szegényt a sárból, hogy helyet adjon neki a fejedelmek között, népének fejedelmei között. Úgy lakhat házában a gyermektelen asszony, mint a fiain örvendő anya.

 

Lk 11,29-32 - Amikor a tömeg összesereglett, így kezdett beszélni: ,,Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás jel volt a niniveiek számára, az Emberfia is az lesz ennek a nemzedéknek. Dél királynője [1 Kir 10,1-10] felkel majd az ítéleten e nemzedék embereivel, és elítéli őket, mert ő eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, és íme, nagyobb van itt Salamonnál. A ninivei férfiak felállnak majd az ítéleten e nemzedékkel, és elítélik, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak [Jón 3,5]; és íme, nagyobb van itt Jónásnál.

 

Bárcsak megértenénk Jézus e mai tanításának mélységét és magasságát! Megkísérlem.

Jézus rá mutat arra, hogy Isten választott népe kapott egy Jónást, akinek a története nem használt e népnek. Nem ment át az üzenet, ami Istentől, Jónás által, az egész nép számára szólt, és nem évült el. Az új ember, a Krisztus utáni ember számára, megismételtetik! Nincs más üzenet, nem adatik más, csak itt, az Emberfia lesz jellé, az Emberiség megtérésére! Isten ugyanaz, üzenete ugyanaz, de a hírvivő itt már az Istenfiú, hogy, talán, hihetőbbé lesz az üzenet, az Ember számára.

Bizony, az Embernek nagy utat kell megtennie, valahogy úgy, ahogy Sába királynője. Vállalkozni kell, vállalni kell az áldozatot ahhoz – minden egyes Embernek abból kell áldozatot hozni, amije van -, hogy megismerhessem, hogy az enyémmé legyen, hogy megfejthessem a magam számára az üzenetet, melyet Isten küld el az Istenfiú által, a Szentlélek erejével.

Mi a bizonyíték rá, hogy kinek adatott, hogy ki a jel, Aki elhozza Isten üzenetét? Aki nagyobb Jónásnál is? Az, akit Jónáshoz hasonlóan elnyelt, felfalt e világ, de Isten feltámasztotta. Ez a jel, nincs más, Akinek hinni kell, lehet, akinél az üzenet van Istentől, a számomra! Minden ember számára, személyesen!

Akihez el kell jutnom, tudva, hogy nem könnyű az út Hozzá, mert sok mindennel  meg kell küzdenem az úton, és még önmagammal is meg kell küzdenem, ha azt akarom, hogy érdememmé lehessen  Isten üzenete.

Szabadságra tesz szabaddá minket Krisztus! Legyünk tehát állhatatosak, és ne vegyük magunkra ismét a szolgaság igáját. – Ezt már Pál tanácsolja. Élni akarom Istenem a szabadság ízét, zamatát! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr3414302747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása