2018.02.26.
2018. február 26. írta: Kovász

2018.02.26.

Jézus nem végállomás, hanem út

Jézus, Aki az Atyára mutat

arra_menj.jpg 

Dán 9,4b-10 - A következőképpen imádkoztam az Úrhoz, Istenemhez, és a következő vallomást tettem: ,,Hozzád könyörgök, Uram, te nagy és félelmetes Isten, aki megtartod szövetségedet és irgalmadat azok iránt, akik szeretnek téged és megtartják parancsaidat! Vétkeztünk, gonoszságot követtünk el, istentelenül cselekedtünk, eltávoztunk és elfordultunk parancsaidtól és végzéseidtől. Nem engedelmeskedtünk szolgáidnak, a prófétáknak, akik nevedben szóltak királyainkhoz, fejedelmeinkhez, atyáinkhoz és az ország egész népéhez. Az igazság a tied, Uram, az arcpirulás pedig, miként a jelen mutatja, a miénk, Júda férfiaié, Jeruzsálem lakóié, egész Izraelé, legyenek bár közel vagy távol, mindazokban az országokban, ahová száműzted őket gonoszságaik miatt, amelyekkel ellened vétkeztek. Uram, az arcpirulás a miénk, királyainké, fejedelmeinké és atyáinké, akik vétkeztek; de a tied, Urunk, Istenünk, az irgalom és a megbocsátás. Mi ugyanis eltávoztunk tőled, és nem hallgattunk az Úrnak, Istenünknek szavára, hogy törvénye szerint járjunk, amit nekünk szolgái, a próféták által adott.

 

Zs 78 - Ászáf zsoltára. Isten, pogányok szállták meg örökségedet, megfertőzték szentséges templomodat, romhalmazzá tették Jeruzsálemet. Szolgáid holttestét odavetették eledelül az ég madarainak, szentjeid húsát a föld vadjainak. Úgy ontották vérüket Jeruzsálem körül, akárcsak a vizet, és nem akadt, aki eltemette volna őket. Gyalázattá lettünk szomszédaink előtt, nevetséggé s csúfsággá azok előtt, akik körülöttünk laknak. Meddig még, Uram? Örökké tart haragod? Meddig lobog még bosszúságod, mint a tűz? A pogányokra öntsd haragodat, akik nem ismernek téged, s azokra az országokra, amelyek nem hívják segítségül nevedet. Hiszen felfalják Jákobot, és elpusztítják lakóhelyét! Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk. Segíts rajtunk, szabadító Istenünk neved dicsőségéért és ments meg minket, Bocsásd meg bűneinket a te nevedért! Miért mondják a pogányok között: ,,Hol van az ő Istenük?’’ Legyen nyilvánvaló a pogányokon szemünk láttára szolgáid kiontott vérének megbosszulása. Jusson színed elé a bilincsbe vertek jajszava; Hatalmas karoddal tartsd életben a halálra szántakat. Öntsd vissza hétszeresen szomszédaink ölébe, ellened szórt szidalmaikat, Uram. Mi azonban, a te néped és legelőd juhai, hadd áldjunk téged örökké, és hadd hirdessük dicséretedet nemzedékről nemzedékre!

 

Lk 6,36-38 - Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.’’

 

Jézus, Aki az Atyára mutat! Rá és Hozzá hasonlóvá lenni! Mit mond Jézus az Atyáról? Amire bennünket is próbál ránevelni. Mert az Atya irgalmas, nem ítél el senkit, nem kárhoztat el senkit, megbocsátó, add - mérhetetlen bőséggel, túláradó mértékben! Ezt jelenti az, amikor azt mondja, hogy „legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes” [Mt 5,48].

És eszembe jut, megint, hogy ez áll a teremtés könyvében: Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtette az Embert! [Ter 1,27] Képes rá az Ember, alkalmas rá az Ember, hogy irgalmas legyen, hogy ne ítéljen, hogy ne kárhoztasson, megbocsásson, mérhetetlen bőséggel, túláradó mértékben szeressen! Én képes vagyok rá! Képes vagyok rá?

Talán, most úgy vélem, hogy e képességem akadálya egyedül az, hogy nem lehetek képes a mértéktelen jóra, amikor nem kérik, amikor kétségbe vonják őszinteségemet, amikor azzal másokat megalázok, bántok, amikor visszautasítják, amikor visszaélnek vele, amikor nem kérnek belőle! Lehet az Ember önmagában jó, és szeretetképes?

Irgalmas, az irgalmatlanságban? Nem ítélkező az ítélkezésben? Nem kárhoztató, a kárhozatban, a mérhetetlen Isten káromlásban? Megbocsátó az elutasításban? Bőkezű, a kifosztottságban és a megalázásban?

Ha embernek nem kell, hát add mindazt, aki vagy, Istennek! Istenem, Te fogadj el azt, aki lenni szeretnék ebben a világban, Általad, Veled, és Neked! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7313699490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása