2018.10.27.
2018. október 27. írta: Kovász

2018.10.27.

Felnőni Krisztus teljességére

A rész és az egész; a fő és a test

vereb.jpg 

Ef 4,7-16 - A kegyelmet azonban mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint kapta. Ezért mondja az Írás: „Felment a magasba, foglyokat vitt magával, s ajándékokat adott az embereknek.” [Zsolt 68,19] Az pedig, hogy „felment”, mi mást jelent, mint hogy le is szállt a föld alsó részeire? Aki leszállt, ugyanaz, mint aki felment, feljebb minden égnél, hogy betöltsön mindent. Ő tett egyeseket apostollá, másokat pedig prófétává vagy evangélistává, ismét másokat pedig pásztorrá és tanítóvá, hogy alkalmassá tegye a szenteket a szolgálat végzésére Krisztus testének felépítése céljából, amíg mindnyájan eljutunk a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, az emberi érettségre, olyan életkorra, amelynek mércéje Krisztus teljessége; hogy ne legyünk már ingatag gyermekek, és ne vessen minket ide-oda a tanítás bármely szélfúvása emberi megtévesztéssel és tévedésbe ejtő álnoksággal. Ellenkezőleg, járjunk az igazság szerint szeretetben, és mindenben nőjünk fel őhozzá, Krisztushoz, aki a fej. Általa az egész test, az összekötő ízek segítségével egybefogva és összetartva, minden egyes rész sajátos tevékenységével gondoskodik saját növekedéséről, hogy felépüljön a szeretetben.

 

Zs 121 - Zarándok-ének. Dávidtól. Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: „Az Úr házába megyünk.” És lábunk már itt áll udvaraidban, Jeruzsálem! Jeruzsálem városnak épült, részei pompásan egybeillenek. Oda járnak fel a törzsek, az Úr törzsei, hogy Izrael törvénye szerint hálát adjanak az Úr nevének. Ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. Kívánjatok békességet Jeruzsálemnek: „Bőségben éljenek, akik szeretnek téged! Békesség legyen falaid között és bőség tornyaidban!” Testvéreimért és a hozzám közelállókért mondom: „Béke legyen veled!” Az Úrnak, a mi Istenünknek házáért jót kívánok neked.

 

Lk 13,1-9 - Éppen abban az időben voltak ott néhányan, akik hírt hoztak neki azokról a galileaiakról, akiknek a vérét Pilátus az áldozatukéval vegyítette. Ő ezt felelte nekik: „Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak a többi galileainál, mivel mindezt elszenvedték? Mondom nektek: Nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, mindnyájan ugyanígy elvesztek. Vagy az a tizennyolc, akire Síloében rádőlt a torony, és megölte őket? Azt hiszitek, hogy vétkesebbek voltak minden más embernél, aki Jeruzsálemben lakik? Mondom nektek: Nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, mindnyájan ugyanígy elvesztek.” Aztán ezt a példabeszédet mondta: „Egy embernek egy fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Ezért így szólt az intézőjéhez: „Íme, három esztendeje, hogy ide járok, gyümölcsöt keresek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki, miért foglalja hiába a földet?” De az így felelt neki: „Uram! Hagyd meg még ebben az évben, amíg körül ásom és megtrágyázom, hátha gyümölcsöt hoz jövőre; ha pedig nem, akkor vágd ki.”

 

A rész és az egész; a fő és a test. Mi a mi viszonyunk ahhoz, amiről Pál beszél? Pál szavai szerint, korai még, magamat az egy test közösségének részeként értelmezni! Azt mondhatom, hogy Krisztus engem is alkalmassá tett „a szolgálat végzésére Krisztus testének felépítése céljából, amíg mindnyájan eljutunk a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, az emberi érettségre, olyan életkorra, amelynek mércéje Krisztus teljessége;“. Akik e földön élünk, mi mind ingatagok vagyunk, kitéve a különféle tanításoknak. Be kell ismernünk, és alázattal meg kell vallanunk, ha nem akarunk tévedésben élni, hogy bennünket meg lehet téveszteni, félre lehet vezetni, „emberi megtévesztéssel és tévedésbe ejtő álnoksággal.“ Nekünk még fel kell nőnünk Krisztushoz, el kell jutnunk arra a testi és lelki állapotra, mely Krisztus testének részeivé tesz, méltósággal, szeretettel, mely képes gondoskodni a növekedéséről!

Ez az emberi érettségnek az a foka, olyan életkor, mely egyenlő a fejnek, Jézus Krisztusnak a teljességével. A test, mely részévé lesz az Egésznek, amikor a fejből táplálkozik, és a fej szándékait képes követni, annak utasításait elfogadni és annak engedelmeskedni. Azaz: megérti, felfogni képes a Fej utasításait, szándékát, ezért azokat végrehajtani is képes. Ezt az összefüggést ma még értenünk is nehéz, hát még teljesíteni! De azt már jó volna felfognunk, hogy a test egyes részeinek kell fúzióra eljutni a fejjel, és mindez által, így, egymással is!

Istenünk olyan Isten, Aki végtelenül türelmes, vagyis irgalmas, szelíd és alázatos Isten! Csak vissza ne éljek Vele! Kérlek Istenem, hogy Te egészíts ki engem, hogy Veled közösségben lenni képessé lehessek! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr9214324793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása