2018.10.26.
2018. október 26. írta: Kovász

2018.10.26.

Szeretjük félreérteni a dolgokat, hogy magunkat igazoljuk.

Különbségtétel nélkül, aki él

sminkelem_magam.jpg 

Ef 4,1-6 - Kérlek tehát titeket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatosságban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Igyekezzetek megtartani a lelki egységet a béke kötelékében. Egy a test és egy a Lélek, amint hivatásotok is egy reménységre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindenek fölött áll, mindent áthat, és mindenben benne van.

 

Zs 23 - Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

 

Lk 12,54-59- Ezután a tömeghez is szólt: „Amikor látjátok, hogy nyugatról felhő támad, mindjárt azt mondjátok: „Jön az eső”, és úgy is lesz; amikor délről fúj a szél, azt mondjátok: „Forróság lesz”, és meglesz. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazság? Mikor pedig ellenfeleddel az elöljáróhoz mész, útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíróhoz hurcoljon, s a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vessen. Mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó fillért meg nem fizeted.”

 

Különbségtétel nélkül, aki él, az nem képes tudomásul venni, hogy miben különbözik Isten országa és e világ! Akkor, az ilyen embernek, milyen fogalma van a keresztény létállapotról? Az ilyen ember a könnyű ember, a hétköznapi, a se hideg-se meleg. Különbségtétel nélkül semmit sem fog fel az Ember Krisztus tanításából. Ez probléma és azt jelenti, hogy az illető a gonosz hatalmában áll.

Az ilyen embernek mit használ Pál megszólítása: „Kérlek tehát titeket, (…) éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatosságban, szelídségben és türelemben.” Egyáltalán eljut a szívéig ez a felszólítás?

Csak a bőség felöl, a szabadság felöl, lehet közelíteni Krisztus tanításához. Ha az Embert már bekorlátozza a világ életigazsága, akkor nagyon nehéz, lehetetlenség igazodni a szeretet szabadságához.

Harcolunk valamiért, de vajon a platform a miénk? Sajnos, többnyire azt tapasztalom, hogy nekünk keresztényeknek nincs keresztény kultúránk. Mert, az kevés, nagyon kevés, hogy, ha elmegyek egy templom előtt, akkor keresztet vetek magamra. Ez még nem keresztény identitás, keresztény kultúra, ez csupán egy megszokás, egy felvett, betanult mozdulat, ami mögött, ha nincs tartalom, akkor többet árt, mint használ.

Ha Kereszténynek valljuk magunkat, akkor azt nem árt tudomásul vennünk, hogy e fogalom, sajnos a világ szemében mára eléggé elértéktelenedett minősítés. Látnunk kell, hogy sokkal több negatív kicsengése van, mint amit szeretnénk e fogalommal kifejezni. És erről senki más nem tehet, csak mi, akik keresztényeknek mondjuk magunkat. Mert inkább vagyunk képmutatók, önteltek, mintsem azzal szembesülnénk, hogy pontosan olyan bűnösök vagyunk, mint az a világ, amelyben élünk – hiszen nem szabadna, hogy ilyen legyen a világ, ha mi azt élnénk, amire Jézus próbál nevelni bennünket. Tudunk sóvá lenni, és fénnyé, mely világít a sötétségben? Ugye, hogy nem. Mi sem vagyunk egészségesebbek, mint a világ fiai, csak azt tudjuk, hogy hogyan válhatnánk szentekké. Csak tudjuk, de mert tudjuk, még nem lettünk azok! Van egy ismert szlogen, ráadásul a politika használta egy időben: ’nem elég annak látszani, annak is kell lenni’. Olyanná lenni, amilyen a Mester, Jézus Krisztus. Nem azt mondom, hogy azonosulni Vele, de Belőle kiformálni önmagamat, megformálni személyiségemet. Ehhez Vele kell közösségre lépnem! Hogy megismerjem Őt, és Benne önmagam lehetőségeit. A Személyes Isten bennem akar megtestesülni! Meg kell értenünk, hogy Jézus nem riogatni akar, nem tudományoskodni akar, egyszerűen meggyőzni arról, hogy mi az Istennek tetsző élet! Ő, aki teljesen egy az Atyával, és mégis, emberként szólít meg bennünket, emberi nyelven beszél, és olyan dolgokat mond, ami érthető a számunkra! Csak fel kell vállalni azt, amit nekem próbál elmondani, amivel engem próbál nevelni!

Bölcsesség lelke, békesség lelke, értelem lelke, szelídség lelke, alázat lelke, derűs és irgalmas szeretet lelke segíts meg engem, bűnös, gyarló embert! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr8314323713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása