2018.07.19.
2018. július 19. írta: Kovász

2018.07.19.

Az igéret és a hit egymásra felelet

Már a működése kezdetén is

veled_akarok_menni.jpg 

Iz 26,7-9.12.16-19 - Az igaznak ösvénye egyenes, Uram, az igaznak útját te egyengeted. Ítéleteid ösvényén is terád vártunk, Uram, nevedre és emlékezetedre vágyódott a lelkünk. Lelkem utánad vágyódik éjszaka, és bensőmben a lelkem téged keres. Mert ha ítéleteid megvalósulnak a földön, igazságot tanulnak a földkerekség lakói. Uram, te adsz nekünk békességet, mert minden tettünket te vitted végbe nekünk. Uram, a szorongatásban téged kerestek, imát suttogtak, mikor fenyítetted őket. Mint a terhes asszony, aki közel van a szüléshez, vajúdik és kiált fájdalmában, olyanok voltunk mi színed előtt, Uram. Fogantunk, vajúdtunk, mintegy szelet szültünk; szabadulást nem szereztünk az országnak, és nem születtek lakói a földnek. Életre kelnek majd halottaid, holttestük feltámad. Ébredjetek és ujjongjatok, akik a porban laktok! Mert világosság harmata a te harmatod, és a föld újjászüli az árnyakat.

 

Zs 101 - szegény imádsága, amikor bajban volt, és panaszát az Úr előtt kiöntötte. Uram, hallgasd meg imádságomat, és kiáltásom jusson eléd. Ne fordítsd el tőlem arcodat soha, amikor engem szorongatás ér; Hajtsd hozzám füledet, amikor csak segítségül hívlak, sietve hallgass meg. Mert füstként enyésznek el napjaim, és csontjaim szárazak, mint a forgács. A szívem, mint a lekaszált, kiszáradt széna, még azt is elfelejtettem, hogy kenyeremet megegyem. Annyit jajveszékel szavam, hogy a bőr már a csontomra szárad. A puszta pelikánjához hasonlítok, olyan lettem, mint a bagoly a romok között. Virrasztok és olyan vagyok, mint a magános veréb a háztetőn. Ellenségeim szüntelenül gyaláznak, gyűlölőim összeesküdtek ellenem. Bizony kenyér gyanánt hamut eszem és könnyel vegyítem italomat haragod és bosszúságod miatt, mert felemeltél s a földre sújtottál engem. Napjaim hanyatlanak mint az árnyék, magam pedig mint a széna száradok. De te, Uram, megmaradsz örökre, és emlékezeted nemzedékről nemzedékre. Te majd felkelsz és megkönyörülsz Sionon, mert itt az ideje, hogy megkönyörülj rajta, valóban itt az ideje! Hisz szolgáid szeretik köveit, és romjait fájdalommal látják. De félik majd nevedet a nemzetek, Uram, s a föld minden királya fölségedet. Mert felépíti az Úr Siont, és megnyilvánul dicsőségében. Figyelembe veszi a nyomorultak imádságát, és nem veti meg könyörgésüket. Jegyezzék fel ezt a jövendő nemzedéknek, hadd áldja az Urat az a nép, amelyet majd teremt. Mert letekint szent magasságából, lenéz az Úr a mennyből a földre, hogy meghallja a foglyok jajgatását, és megmentse azokat, akiket halálra szántak; Hogy hirdessék Sionon az Úr nevét és az ő dicséretét Jeruzsálemben, amikor majd egybegyűlnek a népek és az országok, hogy az Úrnak szolgáljanak. Megtörte erőmet az úton, rövidre szabta életemet. Így szóltam: „Istenem, ne ragadj el engem életem közepén, hiszen a te éveid nemzedékről nemzedékre nyúlnak. Kezdetben megteremtetted a földet, s a te kezed művei az egek. Azok elmúlnak, de te megmaradsz; Mint a ruha, mind elavulnak, váltod őket, mint az öltözetet és elváltoznak. Te azonban ugyanaz maradsz és éveid nem fogynak el. Szolgáid fiainak mindenkor lesz lakásuk, és utódjuk megerősödik majd színed előtt.”

 

Mt 11,28-30 - Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű - és nyugalmat találtok lelketeknek [Jer 6,16]. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.”

 

Már a működése kezdetén is, azzal hívta fel magára a figyelmet Jézus, hogy a prófétai jövendölésekkel igazolja magát. Vagyis, hogy Ő a felkent, a küldött, aki nem önmagáért való. Aki azért jött, hogy a velünk való Istenről tegyen bizonyosságot!

Isten úgy látta, hogy nekem, az Embernek, szükségem van rá, arra, hogy bizonyosságát adja Isten a jelenvalóságának! Az a tapasztalata Istennek, hogy úgy vagyunk a prófétai üzenettel, mint abban a játékban, ahol egymásnak súgva adjuk tovább az üzenetet, és végül, az utolsó ember, amikor megismétli az elsőtől neki eljuttatott üzenetet, akkor az valami egészen idegen, vicces, vagy érthetetlen dolgot ismétel meg. Vagyis az utolsótól azt halljuk, aminek semmi köze sincs ahhoz, amit üzenni akartak a számára. Nemzedékek így torzítják el Isten üzenetét.

A napokban már hallottunk Mátétól olyan idézetet, ahol Jézus megismétli a prófétai üzenetet. Magára vonva. Nézzük meg, Jeremiásnál hogyan hangzik az üzenet: „Így szól az Úr: »Álljatok ki az utakra, és nézzétek, kérdezősködjetek az ősi ösvények felől, melyik út a jó, és azon járjatok, akkor nyugalmat találtok lelketeknek!« De azt mondták: »Nem járunk!« Őröket állítottam fölétek: »Figyeljetek a kürtszóra!« De azt mondták: »Nem figyelünk!« Ezért halljátok, ti nemzetek, és tudd meg, te népgyűlés, mi történik velük! Halld meg, te föld: »Íme, én bajt hozok erre a népre, gondolataik gyümölcsét, mert igéimre nem figyeltek, és törvényemet megvetették.”

Ha összevetem Jeremiás szavait és Jézus szavait, úgy, mint azét, aki visszautal az előbbi szavaira,akkor azt kell megértenem, hogy Jézus minősíti, vagyis megszólítja azokat, és meghívja azokat, akiket úgy neveznek meg szavai, hogy ti, akik fáradtak és terheltek vagytok.

Jeremiás szavaiból arra következtetek, hogy Jézus nagyon árnyaltan, óvatos kifejezést használ, hogy ne legyenek szavai bántók. De, akinek füle van rá, az hallja meg: a kétkedőkre, a bizonytalankodókra, az elutasítókra, az eltévedtekre gondol Jézus. Akiket nyugtalanít még az, amit együgyűségükben elkövettek, mert bennük még hangzik a Lélek: lehet, hogy nincs igazam! Vagyis, akik vágyakozzák az igazság bizonyosságát! Azokat szólítja meg Jézus, akik szeretnének megbékélni, megnyugodni abban, hogy rátalálhatnak az igazságra!

Itt kell egy pillanatra megállnom, és e gondolatban meg merítkeznem: nyugtalan az én szívem, mert nem elégszem meg a magam igazságával? Szükségem van Jézus meghívására? Elfogadom a meghívását, és hiszem azt, hogy Benne nyugalomra találhat a lelkem?

Jézus nem ígéri azt, hogy ha hiszek benne, akkor megszabadulok a terheimtől! Csupán azt mondja Jézus, hogy ha Vele közösségre lépek, akkor új dimenziókban láthatom meg a gondjaimat, terheimet, melyek ettől elviselhetőbbé válhatnak!

Ez az élet válhat elviselhetőbbé, azért a dimenziókért, melyekkel világlátásomat kiterjeszti Jézus! És ez az Atyával való közösségre jutás reménye (l: Jn 14,1-7), vagyis az örökkévalóság léte, melynek ígérete Jézusnál van (l: Jn 6,68)!

„Bízzatok az Úrban örökkön-örökké, mert az Úr örök Kőszikla!” [Iz 26,4] Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr5414122181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása