2018.05.28.
2018. május 28. írta: Kovász

2018.05.28.

Kötöttségek és megkötözöttségek

Az Ember újjászületése

 megkotozottsegek.jpg

1Pét 1,3-9 - Áldott legyen Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmasságával élő reménységre szült újjá minket, Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által, romolhatatlan, szennyezetlen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben fenn van tartva számotokra. Isten ereje megőriz titeket az üdvösségre, amely készen áll, hogy az utolsó időben kinyilvánuljon. Ennek örülni fogtok, ha most szomorkodnotok kell is egy kissé a különféle kísértésekben, hogy hitetek próbája a romlandó aranynál -- melyet tűz által próbálnak meg -- sokkal értékesebbnek bizonyuljon dicséretetekre, dicsőségetekre és tisztességetekre Jézus Krisztus megjelenésekor, akit bár nem láttatok, szerettek; akiben, bár most sem látjátok, hisztek; s mivel hisztek, örvendezni fogtok kimondhatatlan és megdicsőült örömmel, elérve hitetek célját, lelketek üdvösségét.

 

Zs 110 - Hálát adok az Úrnak, teljes szívemből, az igazak tanácsában és a gyülekezetben. Nagyok az Úr cselekedetei, kívánatosak mindenkinek, aki vágyik utánuk. Fönséges és ékesség az ő műve, és igazsága megmarad örökkön örökké. Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr. Enni adott az őt félőknek; Szövetségéről mindenkor megemlékezik. Megmutatta népének hatalmas művei erejét, nekik adta a nemzetek örökségét; Kezének műve igazmondás és igaz ítélet. Mind megbízhatók az ő rendelkezései; Örökkön örökké szilárdan állnak, hűségben és igazságban születtek. Megváltást küldött népének, örökre elrendelte szövetségét. Szent és félelmetes az ő neve. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, helyesen gondolkodik mindenki, aki aszerint cselekszik; Dicsérete megmarad örökkön örökké. ALLELUJA!

 

Mk 10,17-27 - Amikor kiment az útra, odafutott hozzá valaki, térdreesett előtte és megkérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Jézus erre azt mondta neki: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egyedül az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, hamisan ne tanúskodj, ne csalj, tiszteld apádat és anyádat!” [Kiv 20,12-16; MTörv 5,16-20] Az illető azt felelte neki: „Mester! Ezeket mind megtartottam ifjúságom óta.” Akkor Jézus rátekintett, megkedvelte őt, és azt mondta neki: „Egynek vagy még híjával: menj, add el, amid van, s add a szegényeknek, akkor kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, kövess engem!” Erre a szóra az elkomorult és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus pedig körültekintett és azt mondta tanítványainak: „Milyen nehezen jutnak Isten országába azok, akiknek nagy vagyonuk van!” A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus pedig újra megszólalt, és ezt mondta nekik: „Fiaim! Bizony, nagyon nehéz az Isten országába jutni azoknak, akik a vagyonban bíznak! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni Isten országába.” Azok erre még jobban csodálkoztak, és egymást kérdezgették: „Akkor hát ki üdvözülhet?” Jézus azonban rájuk tekintett és így szólt: „Az embereknek lehetetlen ez, de Istennek nem; mert Istennek minden lehetséges” [Ter 18,14; Jób 42,2].

 

Az Ember újjászületése, nem a testre vonatkozik, hanem a Lélekre. azaz, nem elég az, hogy Isten lelke által élünk, lett élővé testünk, azt bizony tudatunkkal kell követnünk. Azaz: a test tudása, és a testiségünkben létező elménket, az abból fakadó gondolatokat, cselekvéseket, születő beszédünket alá kell rendelnünk a Lélek vezérlésének, ha Isten embereként akarunk élni! Ezt bizony meg kell tanulnunk. Újra kell tanulnunk, mert a világra született embert a világ elidegeníti attól, hogy figyeljen a Lélek indíttatására.

A gazdag ifjú esete erről szól. Amikor Jézus tudatosítja számára a maga életvitelének szokásait, cselekvéseit, hogy azok miről árulkodnak, akkor rá kell döbbennie, hogy bizony, Ő annyira bele van ágyazódva a világba, hogy attól nem tud már elszakadni. Van bene egy vágy, de már nincs ereje, bátorsága, hite arra, hogy azon változtathat. Már könnyebb elengednie a vágyat, mint azt a köteléket elvágni, mely a világhoz, az e világ nyújtotta biztonsághoz köti.

Nekünk nem az üdvösségünkre kell koncentrálnunk, nem arra, hogy azt megszerezzük, hiszen az nem szerezhető meg! Nekünk arra kell koncentrálnunk, arra kell figyelmünket összpontosítani, hogy a világhoz ragaszkodásunk ne idegenítsen el, ne szakítson el Istentől. Vagyis, folyamatosan kutatnunk kell azt, hogy mi Isten szándéka az én életemmel. A köldökzsinór Jézus tanítása, melyet szüntelenül életben kell tartanom, ha életre akarok születni, az örök életre! Istennek semmi sem lehetetlen, de nekem lehetséges az, hogy észrevétlenül is, ellene mondok Isten tervének. Lehet, hogy egyszerűen csak úgy fog ez megtörténni, hogy nem foglalkozom eléggé azzal, hogy értsem a tervét, velem kapcsolatosan!

Mindenre van gondunk, mint Mártának, mégis, Jézus azt mondja, hogy Mária az, aki a jobbik megoldást választotta. Segíts engem Istenem, hogy képes legyek mindig a jobbik választ adni a Te szándékodra! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr4314007486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása