2018.02.11.
2018. február 12. írta: Kovász

2018.02.11.

Tisztulásunkat akarja Isten

akarom_tisztulj_meg.jpg

Pál tanácsa értelmezést kíván

 

Lev 13,1-2.45-46 - Így szólt továbbá az Úr Mózeshez és Áronhoz: „Az olyan embert, kinek teste bőrén színbeli különbség, vagy kelés vagy valami fehér folt, vagyis lepraszerű kiütés támad, el kell vinni Áronhoz, a paphoz, vagy valamelyik fiához. Mindaz pedig, akit a lepra tisztátalanná tett, s a pap ítélete elkülönített, megszaggatott ruhában s hajadon fővel járjon, száját fedje be kendővel, s kiáltsa ezt magáról: „Tisztátalan, tisztátalan!” Mindaddig, amíg leprás és tisztátalan, egyedül lakjon, a táboron kívül.

 

Zs 31 - Maszkíl Dávidtól. Boldog, akinek gonoszsága bocsánatot nyert, és akiknek bűne el van takarva. Boldog az, akinek az Úr nem tudja be vétkét, s akinek lelkében nincsen csalárdság. Amíg hallgattam, csontjaim megöregedtek, s egész nap jajgattam. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, ellankadt erőm, mint a nyár hevében. Megvallottam előtted bűnömet, gonoszságomat el nem rejtettem. Elhatároztam: „Megvallom magam ellen hűtlenségemet az Úrnak.” És te vétkem gonoszságát megbocsátottad. Hozzád fohászkodjon tehát minden szent alkalmas időben, akkor áradjanak bár a vizek, el nem érik őket. Te vagy menedékem, megőrzöl a veszedelemtől; Körülveszel a szabadulás örömével. Értelmet adok neked és megtanítlak az útra, amelyen járnod kell; Rajtad tartom szemem. Ne legyetek értelmetlenek, mint a ló és az öszvér: amelyeknek fékkel és zablával kell szorítani az állát, másként nem közelednek hozzád. Sok csapás éri a bűnöst, ám az Úrban remélőt irgalom övezi. Örvendjetek az Úrban és vigadjatok, igazak, ujjongjatok mindnyájan egyenes szívűek!

 

1Kor 10,31 - 11,1 - Tehát akár esztek, akár isztok, és bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek. Ne adjatok okot a botránkozásra se zsidóknak, se görögöknek, se Isten egyházának, mint ahogy én is mindenben mindenkinek kedvében járok, nem azt keresve, ami nekem hasznos, hanem ami a többieknek, hogy üdvözüljenek. Legyetek a követőim, amint én Krisztus követője vagyok.

 

Mk 1,40-45 - Akkor odajött hozzá egy leprás, és térdre esve így kérlelte: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.” Jézus megkönyörült rajta. Kinyújtotta kezét, megérintette, s közben azt mondta neki: „Akarom, tisztulj meg!” Amikor ezt kimondta, azonnal eltűnt róla a lepra, és megtisztult. Nagyon ráparancsolt, és mindjárt elbocsátotta őt: „Vigyázz, senkinek se szólj erről; hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak [Lev 13,49], és ajánld föl tisztulásodért, amit Mózes rendelt, bizonyságul nekik.” De az, mihelyt elindult, híresztelni kezdte a dolgot, úgyhogy Jézus már nem mehetett nyilvánosan a városba, hanem kint a puszta helyeken tartózkodott; és hozzá gyülekeztek mindenfelől.

 

Pál tanácsa értelmezést kíván! Hogyan értsük ezt ma: „akár esztek, akár isztok, és bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek”? Azt mondja Pál, és ez talán segít a fenti tanács megértésében, hogy „nem azt keresve, ami nekem hasznos, hanem ami a többieknek, hogy üdvözüljenek”.

Üdvösség szerzővé lenni, üdvösséget szolgálni. Azaz: a jóra kell törekedni, arra a jóra, ami Isten szándéka szerint való – Aki a jót úgy éli meg, hogy mindeneknek javára való. Pál szavai úgy hangoznak, vagy legalább is, én úgy érzem, mintha azt mondaná, hogy a magam üdvösségé, mások üdvének szolgálatán keresztül nyerhető el. Ugyanakkor Pál, mintha arra próbálna rávezetni bennünket, hogy az alapállásunkat kell úgy irányba állítani, hogy az, az Isten mellől szemlélje az Életet. Azaz: kevés az, ha az, amit teszek, a magam kedvére teszem. Mindent Isten dicsőségére, a szolgálat szándékával tegyek! Talán az lehet a jó irány, ami a mások, de egyúttal a magam üdvösségére is szolgál!

„Akarom, tisztulj meg!” – Vajon, nem ez hangzik fel szüntelenül Isten ajkáról, szüntelen vágyakozással felénk, akik észre sem vagyunk hajlandók venni, hogy nem vagyunk tiszták!?

A János levélben így áll a figyelmeztetés: „Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, megcsaljuk magunkat, és nincs bennünk igazság. Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igazságos, hogy megbocsássa a bűnöket, és megtisztítson minket minden gonoszságtól.” [1Ján 1,8-9]

Szabadításodat kérem, mert megtisztulásomat óhajtom! Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://eleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr3513659656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása